Уважаеми първокурсници,

скъпи студенти и преподаватели, драги гости,

Добре дошли в нашата Алма матер в началото на учебната 2023/24 година!

Днес за 60-ти път Бургаският държавен университет "Проф. д-р Асен Златаров" отваря врати за своите въпитаници.

През всички тези години светът, а с него и нашият университет се променят. Но знанието, иновациите и уменията, които ще придобиете тук, уважаеми студенти, ще ви подготвят за бъдещето и неговите нови, различни професии.

Аз съвети няма да ви давам, защото както е казал още 500 г. преди новата ера един китайски философ и мислител „Приемаме съвети по капки, но ги раздаваме с кофи“. Но още тогава са почитали Конфуций като учител на 10 000 поколения. Ще ви кажа само кого ще уважаваме и на кого ще помагаме най-много. Ще ценим ученолюбивите, инициативните, социално ангажираните, защото ние, вашите преподаватели сме тук, за да ви подкрепим и насърчим в дългия път към знание и растеж. Не се колебайте да търсите помощ и съдействие от вашите учители. Пътят към успеха и постиженията ни е общ.

Тези, които за първи път прекрачват прага на Университета трябва да знаят, че тук история и бъдеще вървят ръка за ръка. Мечтите стават реалност. Отличията от международни форуми за нашия екип са многобройни. Може да откриете научни публикации на вашите преподаватели в най-престижните издания по цял свят. През 2023 г. в Университет "Проф. д-р Асен Златаров" дойде и наградата „Питагор“ за млад учен (доц. Георгиев) с принос в областта на природните и инженерните науки.

Много от вас, скъпи първокурсници, освен, че за първи път ще учат в университет, ще посрещнат предизвикателството да живеят сами в нов град. Уверявам ви, че Бургас е чудесен избор за всеки млад човек, а в нашия кампус ще откриете не само колеги, а и приятели за цял живот. От утре стартираме срещи под надслов „Един академичен час на….“ И първата среща ще е с кмета на гр. Бургас г-н Димитър Николов, който ще ви представи възможностите, които нашият град предлага за студентите, учените и преподавателите, както и за младите хора.

Уважаеми колеги преподаватели,

Вашата страст към предаването на знания и умения е ключът към успешната академична и професионална реализация на студентите. Продължавайте да бъдете отворени към сътрудничество, креативност и развитие. И тази година дадохме възможност на нашите студенти да избират между нови, различни и свързани с нуждите на настоящето и бъдещето 79 специалности.

Поставили сме си високи цели за следващите години - откриване на нов факултет и филиал, за които заедно ще положим много усилия за успешната им реализация. Предстои ни институционална акредитация. Благодаря ви, колеги, за ангажимента и предаността ви към образованието и развитието на младите хора. Нека имаме успешна и изпълнена със значими постижения учебна година!

На добър час!