Департамент за квалификация и професионално развитие на педагогическите специалисти към Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ – Бургас посрещна над 100 представители на висшето образование близо до морския бряг. Последното събитие от Националната програма на Министерство на образованието и науката беше открито от неговия домакин - доц. д-р Красимира Димитрова, директор на ДКПРПС.

Организатор на събитието е Министерство на образованието и науката и Дирекция „Висше образование“, Отдел „Политики във висшето образование“.

 „Добре дошли на заключителната конференция по Национална програма „Повишаване на компетентностите на преподавателите от държавните висши училища , подготвящи бъдещи учители“. Надявам се преходна, а не финална. Радвам се, че успяхме да се съберем за един такъв прекрасен повод, за да отчетем, да си разкажем през какво преминахме, какво постигнахме и какви са резултатите и изводите. Само за няколко месеца нашият екип на обучи преподаватели от 15 университета – „Иновативни образователни технологии“ и „Прилагане на компетентностен подход във висшето образование“. Безкрайно благодаря на онези, които се включиха.“, приветства доц. Красимира Димитрова, присъстващите на големия педагогически форум.

 Официални гости на събитието бяха проф. д-р Галин Цоков – министър на образованието и науката, д-р Ивана Радонова – началник на отдел Дирекция „Висше образование“, Отдел „Политики във висшето образование“, г-жа Галина Чекурова – Координатор по Националната програма, г-жа Катя Мишева – директор на общинската дирекция „Образование“, г-жа Петя Петрова – началник на РУО-Бургас, проф. д-р Христо Бозов, д.м. – Ректор на Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ - гр. Бургас, проф. Ирена Марковска – Зам.-ректор на Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ - гр. Бургас, проф. Севдалина Турманова – Зам.-ректор на Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ - гр. Бургас.

 В заключителната конференция се включиха над 20 висши училища от цялата страна.

 „Изключително ми е приятно да взема думата и да отправя своето приветствие в тази заключителна конференция по Националната програма. Няколко са и причините за това. Първата е, че аз бях участник в един от обучителните екипи, а втората, по-важна – това е една от първите обучителни програми, насочени към повишаване квалификацията на преподавателите, подготвящи бъдещи учители. И тя трябва да завърши успешно, за да има други, за да се покаже ефективността, ползата по отношение развитие компетентностите на преподавателите и най-вече възможността за по-качествено обучение на бъдещи учители. Това е същността на съвременното образование – по-добре подготвените, по-компетентностно подготвените учители развиват и променят образователните системи.“, сподели проф. д-р Галин Цоков.

 Ректорът на Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ отправи поздравления към гостите и изказа своята благодарност за добре свършената работа в края на програмата. Също така допълни: „Вече сме в един преход и трябва да го направим осмислен. Преход на това как нашите студенти да преминат от възпроизвеждане на знания към овладяване и работа в реалистични ситуации. В следващите 3 дни, с интерес очаквам да чуя едни рационални предложения и решения. Доказателство за значимостта на конференцията, са нашето участие в нея и личното участие на министъра. Попътен вятър и успех!“

 Националната програма „Повишаване компетентностите на преподавателите от държавните висши училища, подготвящи бъдещи учители“ е съсредоточена в осигуряването на високо качество на образованието,  с акцент квалификация на преподавателите във висшите училища, подготвящи учители с цел прилагане на компетентностен подход в обучението на студентите. Програмата осигурява възможности за обучение на преподавателите в областта на ключовите компетентности езикова грамотност, личностна компетентност, социална компетентност и компетентност за придобиване на умения за учене, гражданска компетентност, математическа компетентност и компетентност в областта на точните науки, технологиите и инженерството, цифрова компетентност, предприемаческа компетентност, развитие на умения за използване на съвременни и иновативни образователни технологии в процеса на обучение, както и развитие на специфични професионални компетентности, необходими за актуализиране на учебните планове и учебните програми в контекста на съвременните обществени потребности.

 Финалната конференция завърши с Кръгла маса на тема „Образователни потребности на преподавателите във висшите училища – дигитализация, квалификация, компетентности. Тенденции и перспективи пред националните програми за висшите училища“, където се изказаха мнения и предложения за създаване на нови национални програми във висшето образование.