Водещи полски фирми в областта на зелените технологи и кръговата икономика споделиха опит на форум в Бургас. Двустранната среща се организира от Търговско-индустриална камара - Бургас съвместно с посолството на Република Полша в София и Полското министерство на климата и околната среда. Бизнес форумът бе на тема: „Кръгова икономика“. Гости в събитието бяха проф. д-р Севдалина Турманова, зам. ректор по учебната дейност на Университет „Проф. д-р Асен Златаров“, деканът на Факултета по природни науки доц. д-р Александър Димитров и доц. д-р Полина Милушева, която е директор на Техническия колеж и председател на Синдикалната организация в университета.

В срещата участваха и представители на бургаския бизнес, както и на държавни, и на общински институции. 

Приветствие към всички отправи и г-жа Анна Янишевска - Фрачек, заместник-посланик в посолството на Република Полша в София.

В Полша има 34 компании, които се занимават със зелени технологии, за които държавата организира участие в мисии в чужбина и те получават правителствената подкрепа. Част от тях участваха в срещата в морския град, която се организира с подкрепата и на Министерството на климата и околната среда на Република Полша.

Представителите на тези фирми презентираха дейностите си, свързани със зелените технологии и кръговата икономика. Те дават решения при строителството на устойчиви сгради; произвеждат резервоари за съхранение на опасни течни материали; технологии за намаляване на вредните емисии; соларни панели за зарядни станции за мобилни устройства; технологии за управление на утайки; третиране на опасни води; някои от тях се занимават с научно-изследователска дейност и търсят нови партньорства. Във форума участваха полските компании - "System3e", "Petroster Serwis", "Agata", "Seedia", "Ekotop", "Dagas", "Idealbin", NTIS, "Symbiona", "Biocontrol", "For Tu Fruits".

След официалната част проф. Турманова проведе разговори с  г-н Анджей Крежел, първи съветник/консул в Посолството на Република Полша в София и г-жа Елжбиета Свиталска, от политико-икономическия отдел на посолството. Те обсъдиха възможности за партньорство с Медицински факултет по обмяна на опит в област телемедицина, съвременна медицинска апаратура за телемедицина, обмен на кадри и студенти по програма „Еразъм+“. Пожелаха да посетят университета през втората половина на ноември, за да се срещнат с ректора проф. д-р Христо Бозов, д.м., и изразиха желание да се подпише бъдещо споразумение за сътрудничество.

Автор: Сивелина Илиева