Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ е сред партньорите в мащабен проект, който цели създаване на наука чрез симбиоза на училищна и академична среда.

Националната програма „Образование с наука“ има за цел да интегрира научноизследователски и иновативни подходи в училищната практика. Тя осигурява на учениците достъп до качествени извънкласни дейности и възможности за научно развитие. Програмата създава условия за активно включване на ученици в проектно-базирани дейности, които насърчават интереса им към науката, предлагайки нови перспективи за академично развитие.

 В партньорство са обединени няколко престижни институции, а именно Българска академия на науките (БАН), Софийски университет „Св. Климент Охридски“, Институт по математика и информатика (ИМИ), Институт за етнология и фолклористика с етнографски музей при БАН, Великотърновски университет „Св. св. Кирил и Методий“ и Университет „Проф. д-р Асен Златаров.

 Лабораторията по интелигентни системи към Университет "Проф. д-р Асен Златаров" ще предостави на учениците достъп до модерно оборудваните университетски лаборатории за провеждане на изследователски дейности в области като инженерни науки, роботика, програмиране, химия и биология. Това ще подобри качеството на обучението и ще създаде условия за съвременно обучение, което да отговаря на нуждите на учениците в областта на науката и технологиите.

 Така сформираният Консорциум ще изрази своята подкрепа към STEM центровете в училищата, като развие съвместни проекти и изследователски инициативи.

 Разписаният формат предвижда и организирането на летни школи. Учениците ще имат възможността да работят по различни научни теми и да развиват своите умения в реална академична среда, насърчавайки интереса им към научните дисциплини.

 Участието на университет „Проф. д-р Асен Златаров“ в Националната програма „Образование с наука“ е важна стъпка към трансформацията на образователната система в България. Сътрудничеството между висши и средни училищата ще съдейства за развитието на младите таланти, като им предостави ценни възможности за изследователска работа, обучение в реална академична среда и навременна кариерна ориентираност.

Изготвил: Десислава Комунова