В Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ - Бургас се проведе 10 - та юбилейна конференция „Активно-адаптивни електрически мрежи“. Събитието се организира от Технически университет – София, а домакин и съорганизатор на това издание е Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ в Бургас.

 Ректорът на Бургаския държавен университет проф. д-р Христо Бозов, д.м. поздрави присъстващите при откриването на събитието и пожела успех.

„Вярвам, че вашият научен принос ще бъде изключително важен. Дори смятам, че нашата държава ще ви е благодарна за това. Ще се радвам следващата 11 – та конференция отново да се проведе тук при нас“, каза той.

 Поздравления към присъстващите отправиха и проф. д-р Ирена Марковска, зам.-ректор по качество на обучение, акредитацията и кадрите, проф. д-р Севдалина Турманова, зам.-ректор по учебната дейност, доц. д-р Полина Милушева, директор на Технически колеж, доц. д-р Янчо Христов, декан на Факултетът по технически науки и неговият заместник доц. д-р Ивайло Беловски, който участва и с доклад.

 Конференцията имаше за цел да представи информация, касаеща тенденциите при развитието на енергетиката на национално, европейско и световно ниво. По време на сесиите се коментира енергетиката на Стария континент, описа се съвременното й състояние и нейното бъдещо развитие с приетата стратегия. Така се стигна до бъдещи изводи, засягащи Р България, Европа и целият свят.

 Секциите в конференцията бяха три на брой – Тенденции в изграждането на активно-адаптивни електрически мрежи; Защита и автоматизация в активно-адаптивни електрически мрежи; Цифровизация в активно-адаптивни електрически мрежи.

По време на събитието се представиха 27 доклада, като участие взеха представители на университети от Бургас, София, Пловдив, Ямбол, Сливен и от Мадагаскар.

 Събитието се провежда последните десет години, през които доц. Мехмед Кадир от Бургаския държавен университет взема активно участие. През последните три години той е в организационния комитет на организацията и предложи нейната кръгла годишнина да се проведе в Бургас, което посрещна съгласието на председателя и членовете в нея. Председател на организационния комитет е проф. д-р инж. Стефка Неделчева от Технически университет София.