Ползотворна среща се състоя между ректора на Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ - Бургас проф. д-р Христо Бозов, дм, и областния управител на Област Хасково Мехмед Атаман. На срещата присъства и зам. деканът на Медицински факултет проф. д-р Владимир Гончев, дм. 

Основен акцент на диалога бяха възможностите за сътрудничество между двете институции, като вниманието на техните представители беше фокусирано най-вече върху младите хора от Хасковска област, които могат да продължат своето образование в широкопрофилния и доказал се като предпочитан университет в Югоизточен район.

 Проф. Бозов изрази становището си, че създаването на добра колаборация между висшето и средното образование е сред приоритетите на оглавявания от него университет. В тази връзка той изрази задоволството си от това, че в лицето на областния управител Мехмед Атаман бургаското висше учебно заведение намира отклик и съдействие за осъществяването на контакти с хасковските средни учебни заведения. На срещата той представи опита и добрите практики на университета в набирането и обучението на студенти, и промотира ред от най-авангардните специалности, които предлага висшето учебно заведение. Една от основните грижи на академичното ръководство на университета е младите хора в страната да бъдат запознати с потенциала на  Университет „Проф. д-р Асен Златаров“, в който се предлага качествено обучение в различни направления, в приятелска среда и с широки бъдещи професионални перспективи.

 Проф. Гончев предложи идеята ученици от Хасково да посетят университета и на място да се запознаят с базата и преподавателския състав. Като бивш възпитаник на Математическата гимназия в Хасково, сега Природо-математическа гимназия „Акад. Боян Петканчин“, той пожела лично да презентира Медицинския факултет пред учениците, изучаващи биология и химия.

 В град Хасково, освен средни училища, съществуват и много профилирани гимназии, възпитаниците на които могат да продължат своето образование в Бургаския държавен университет. Сред тях са Финансово-стопанска гимназия, Гимназия по туризъм, Езикова гимназия и др.

 Областният управител на Хасковска област прие позитивно предложените идеи и се ангажира в близко бъдеще между двете институции  да се подпише меморандум за сътрудничество, в който да бъдат очертани конкретни параметри на общата им дейност.