Архитектурният проект на сградата на бъдещия Факултет по фармация ще бъде представен пред бургаската общественост и всички заинтересовани на 22 май от 11:00  ч. в аулата на Университет „Проф. д-р Асен Златаров”. Датата е в навечерието на Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

„Архитектурното бюро, което спечели обществената поръчка за изготвяне на проекта, ще го презентира пред Академичния състав на университета. Каним фармацевтите и всички желаещи също да присъстват, за да можем след това да дадем зелена светлина на процедурата по неговото създаване”, заяви ректорът проф. д-р Христо Бозов, дм.

Сградата на Факултета по фармация ще се намира между корпус „Mедицински науки” и общежитие N3. Тя ще е на 5 етажа, с 13 000 m² разгъната застроена площ. В нея ще има учебни зали, лаборатории, аптека, симулационен център, а в отделно крило - библиотека.

„В лабораториите ще се синтезират различни лекарствени продукти, а аптеката ще е и база за част от обучението на студентите по фармация. В едно от крилата ще бъде позиционирана голяма библиотека, чийто книжен фонд ще бъде дигитализиран. Тя ще използва най-модерните технологии, за да могат студентите от целия университет да се радват на една от най-иновативните библиотеки в Европа”, допълни проф. Бозов. В сградата ще се намира и симулационен център за студентите по медицина и здравни грижи. А на първия етаж ще има нов модерен студентски център.

„Мислим за  изграждане на ботаническа градина, защото за обучението на студентите по фармация са необходими различни лечебни растения и билки. Тя ще бъде отворена и за гражданите, и гостите на университета от Бургас и страната”, заяви проф. Бозов.

Създаването на Факултета по фармация се осъществява с дейната подкрепа на кмета на Бургас Димитър Николов, Общинския съвет и всички бургаски народни представители. Изготвянето на архитектурния проект, който ще бъде презентиран, е финансиран от Министерството на образованието и науката с отпуснати целеви средства. От университета се надяват  през следващата година да бъдат гласувани средства и за самия строеж. Техният размер ще стане ясен, след като техническият проект бъде одобрен и се направи количествено-стойностна сметка.

„За строежа ще разчитаме на подкрепа от държавата, от Община Бургас и от частни дарители, защото това ще бъде една много ценна придобивка за града. Освен обучението на студенти по фармация и запълването на недостига на фармацевти в аптеките, това ще допринесе за отварянето на нови, сред които и денонощни. Недостигът на последните е голям проблем в Бургас и в цялата област, особено през летния сезон”, заяви проф. Бозов.

С новия факултет Университет „Проф. д-р Асен Златаров” ще стимулира развитието на фармацевтичната индустрия в региона, тъй като в него ще работят специалисти и ще е средище на иновации.

Намеренията на ръководството на университета са Факултетът по фармация да приема по около 50 студенти на година, които ще се обучават за магистър-фармацевти. Приемът ще става с изпити по биология и химия.

„Разбира се, първо трябва да преминем през всички процедури, които включват: оценяване от Националната агенция по оценяване и акредитация, положително становище от Министерския съвет и накрая от Народното събрание. Предстоят ни важни стъпки, затова се надяваме на подкрепа от цялата бургаска общественост и от всички институции”, призова проф. Бозов.