Инициативата „Един академичен час с…“ продължи с гостуване на директора на Държавен архив – Бургас Данка Георгиева. Тя представи лекцията "Бургаският държавен архив – извор на информация за историята на Бургас и региона", както и оригинални документи с историческо и практическо значение, създадени от дейността на значими личности, на държавните и общинските институции на територията на Бургаска област. 

„Благодаря Ви за всичко, което правите за университета, благодаря, че донесохте при нас оригиналните документи, които са с историческо значение. Видяхме много интересни неща във Вашата презентация. Впечатлен съм, че тук беше снимката и на първия български аптекар в Бургас - Петър Калканджиев“, бяха думите на проф. д-р Христо Бозов, дм, Ректор на Университета. Той поднесе букет цветя на Данка Георгиева, като мил жест на внимание.

 „Избрахме датата 18 април за провеждане на това събитие, защото на тази дата с Постановление на Министерски съвет № 344 от 1952 година , когато повечето от нас не са били родени, са регламентирани организацията, функциите и профилът на Държавните архиви. Точно с това цитирано постановление в България се създават 12 архива и един от тях е бургаският.“, допълни проф. д-р Севдалина Турманова, зам.-ректор по учебната дейност в Университет „Проф. д-р Асен Златаров“.

 Данка Георгиева отбеляза, че в Държавен архив – Бургас е запазено изследване от шестдесетте години за здравеопазването и аптечната мрежа в Бургас и региона. Тя представи и интересни архивни единици, съдържащи ценна информация за първите учебни планове за специалностите във новооткрития Висш химикотехнологичен институт, чийто правоприемник е Университет „Проф. д-р Асен Златаров“-Бургас. Интерес предизвикаха и първите протоколи на тогавашния Ректорски съвет, събрали решения от преди 60 години.

 Всеки от нас създава история, а Държавният архив е гарант за истинността на историческите данни и документите.

 На събитието присъстваха проф. д-р Ирена Марковска, зам.-ректор по качество на обучение, акредитацията и кадрите, декани на факултети, докторанти и студенти от факултетите и колежите на Университета.

 Изготвил: Сивелина Илиева