В края на демонстрацията по пикълбол, ректорът на Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ проф. д-р Христо Бозов и проф. Владимир Гончев, зам. декан на Медицински факултет проведоха приятелска спортна среща.

Зам. деканът на Медицински факултет проф. Владимир Гончев откри демонстрация по Пикълбол в спортната зала на Университет „Проф. Асен Златаров“.  Оказа се, че той е първият Университет в България, в който се провежда такава спортна демонстрация. 

„Пикълболът е най-бързо развиващият се спорт в Съединените Американски Щати и в целия свят вече. От миналата година, Федерацията по пикълбол в България може да се похвали с повече от 20 клуба. Разчитаме, че следващият клуб ще е в Университет „Проф. д-р Асен Златаров“, бяха думите Росица Букова, която е вице президент на Българската федерация по пикълбол.

 Тя поясни, че пикълболът е ракетен спорт и се играе се поединично, и по двойки. Росица Букова определи ракетата като сходна с тази за тенис на маса, а за топките обясни, че са с два размера дупки, за да може да се играе на открито при условия на вятър.

 Тази година, през месец ноември предстои да се проведе Европейско първенство по пикълбол във Великобритания. От българска страна ще има два отбора от две възрасти – до петдесет години и над.

 В демонстрацията по пикълбол се включиха българските и чуждестранните студенти от специалностите „Медицина“, „Лекарски асистент“, „Туризъм“, „История и философия“ и „Българска филология“.

 Вице президентът на Българската федерация по пикълбол Росица Букова поднесе на проф. д-р Христо Бозов подарък – комплект за игра за пикълбол.

 Специално участие взе и Веселина Деведжиева, началник на отдел „Спорт“ към Община Бургас. Тя сподели, че общината ще подкрепи осъществяването на турнир по пикълбол с цел популяризиране на спорта и подпомагане на младите спортисти.

 Пикълболът е ракетен спорт, който се развива в България вече втора година. Към днешна дата той се практикува и развива в 63 държави, като в Европа е най-силно развит в Испания, Англия и Франция. Федерацията по пикълбол в България обединява десетки клубове, развива се постепенно и се води от убеждението, че всеки, независимо от възрастта и физическата си активност може да развива физическите си  качества, да се забавлява и да стане част от световното пикълбол общество.

Спортната демонстрация, както и всички останали спортни прояви се организират от Катедра „Физическо възпитание и спорт“ и Студентски съвет.