Доктор Колин Мегу проведе последната си лекция в Университет "Проф. д-р Асен Златаров" на тема: „Какво трябва да знаем за Медицината на бедствените ситуации“.

 Американският специалист е в България по покана на Ректора на Университета проф. д-р Христо Бозов,дм, гл.ас.д-р Сабина Недкова и гл.ас.д-р Пламена Атанасова, по проект „Да посрещнем бедствието със знание“. 

Доктор Мегу е в Университет "Проф. д-р Асен Златаров" в периода 04-19 април, като част от инициатива, организирана от Комисия "Фулбрайт” по проект "Fulbright Specialist program" за краткосрочно посещение на американски специалисти в български институции.

 „Приветствам Ви с „добре дошли“ на последната лекция на нашия гост от Америка. Той е човек с голям опит и с богата практика по целия свят. Искам да благодаря на проф. Бозов, че спомогна това да се реализира“, с тези думи гл.ас.д-р Сабина Недкова даде старт на събитието с участието на д-р Мегу.

 Самият проф. д-р Христо Бозов, дм, прояви голям интерес към лекцията на д-р Мегу, защото това е една от професионалните му области, в които работи и обучава студенти и парамедици.

 На събитието присъстваха студенти от всички факултети, настоящи и бивши преподаватели от Университет "Проф. д-р Асен Златаров".

 Доктор Колин Мегу представи десетте най-важни неща, които смята, че трябва да знаем за Медицината на бедствените ситуации. Той сподели с аудиторията, че изследване, направено в Европейския съюз показва, че хората се страхуват най-вече от наводнения, промишлени аварии, инциденти с йонизирани лъчения. Оказва се, че това са първите неща, които излизат в съзнанието на гражданите на Стария континент, но не и единствените, които могат да се случат.

 Доктор Колин подчерта, че можем да очакваме помощ в случай на бедствие. Има много агенции, които ще помогнат, като някои от тях са местни, други национални и трети международни. Съществуват и много Неправителствени организации, чиято основна дейност е да помагат в случай на бедствие.

 „Лошата новина, обаче, казва, че един разумно планиран отговор на бедствие изисква време. Забавянето от няколко дни или седмици може да е критично. Когато говоря за медицината на бедствени ситуации, аз се фокусирам над това кой може да даде първа помощ в момента, когато това е най-нужно. Това може да са парамедици, спешна медицинска помощ – това за мен е най-важно.“ , сподели д-р Мегу.

 Доктор Колин Мегу показа какво би могло да ни бъде необходимо в ситуация на криза - евакуационна  раница , в която да има медикаменти, документи и други.

 В рамките на събитието взе участие г-жа Галина Байчева, началник отдел „Управление при кризи и ОМП“ в Община Бургас. Тя представи действията по предварителна подготовка на ниво община и област, които могат да бъдат предприети в условия на кризи. Тя представи интелигентна система за ранно оповестяване на риска от наводнения, въведена в Община Бургас от 2017 година, като възможност за предварителни действия по осигуряване на защитни съоръжения и евакуация на застрашени хора, при риск от наводнение на територията на Общината. Проектът е осъществен с подкрепата на Финансовия механизъм на европейското икономическо пространство.