Инициативата „Един академичен час с…“ продължава с гостуване на  директора на Държавен архив – Бургас Данка Георгиева. Тя ще представи лекцията "Бургаският държавен архив – извор на информация за историята на Бургас и региона", както и оригинални документи с историческо и практическо значение, създадени от дейността на значими личности, на държавните и общинските институции на територията на Бургаска област.

 Основаването на Държавните архиви в България е свързано с издаването на Указ № 515 на Президиума на Народното събрание от 10 октомври 1951 г. за създаване на Държавния архивен фонд. С Постановление № 344 на Министерския съвет от 18 април 1952 г. са регламентирани организацията, функциите и профилът на държавните архиви. С цитираното Постановление на територията на България се създават 12 архива, включително и с център Бургас.

 Голяма част от най-ценните документи на Държавен архив – Бургас се съхраняват в личните фондове. Те съдържат информация за различни явления и събития от социално-икономическия, обществено-политическия и духовния живот на Бургаския край и представляват сериозен принос в историческото наследство.

   Дата: 18.04.2024 г.
   Час: 11:00 ч.
   Място: Аулата на Медицински факултет

Автор на текста: Сивелина Илиева