Първа научна сесия за студенти, докторанти и млади научни работници „Медицински науки“ ще се проведе в университет „Проф. д-р Асен Златаров“. Това ще се случи на 12 април, от 9:00 ч., в Аулата на Медицински факултет.

 В организационния комитет, председател на научната сесия е доц. д-р Светлана Желева - зам.-ректор по научноизследователската и проектна дейност. Членове са  доц. д-р Румяна Янкова - декан на Медицински факултет (МФ), проф. д-р Владимир Гончев, дм - зам.-декан на МФ, доц. д-р Стефка Касьрова - зам.-декан на МФ, Марина Петкова – студент, Веселина Кисьова – студент, Станислав Цветанов – студент, Антония Пондева – студент.

 Научният комитет ще бъде председателстван от доц. д-р Николай Миринчев. Членове са доц. д-р Даниел Петков, дм, доц. д-р Марияна Йорданова, дм, доц., д-р Веселина Мерхар и доц. д-р Йордан Георгиев.

 В рамките на сесията ще бъдат представени два пленарни доклада. Първият ще представи проф. д-р Виктория Сарафян. Тя е специалист по клинична имунология и медицинска биология. Завръшила е със златен медал Английска езикова гимназия и медицина в град Пловдив. Специализирала е  като постдокторант в универститетите на Кеймбридж (Обединено Кралство), на Намюр (Белгия) и Нант (Франция). Международен гостуващ лектор, национален представител в няколко Европейски научни структури, два мандата - заместник ректор по научната дейност на Медицински университет - Пловдив, координатор и ръководител на множество научни и образователни проекти, ръководител на научно направление по молекулна и регенеративна медицина.

 Вторият пленарен доклад ще бъде представен от проф. Светла Данова, дбн. Тя е възпитаник на Биологически факултет при Софийски университет „Климент Охридски“, където завършва специалност „Молекулярна биология“. Защитава докторска дисертация през 1997 г. върху изучаването на първичния метаболизъм и антибиотикообразуването в Streptomyces albogriseolus 444, а през 2015 г. става доктор на биологическите науки. От 2020 г. е професор по микробиология в Институт по микробиология „Стефан Ангелов“ при БАН. Носител е на Награда „Питагор“ за пробив в науката през 2021 г. Специализирала е във Франция (INRA), ЮАР (Университет „Стеленбош“), Белгия (Лиежки университет), САЩ (Midwestern University) и Гърция (Hellenic Pasteur Institute). Проф. Данова е съавтор в над 135 научни публикации, от които над 75 са с импакт фактор и импакт ранг, и повече от 1340 цитирания, от които над 330 цитирания по данни от Скопус за последните 5 години. Понастоящем проф. Данова е ръководител на лаборатория Млечнокисели бактерии и пробиотици в Институт по микробиология при БАН и лектор в катедра Биотехнология в Химикотехнологичен и металургичен университет – гр. София. 

 Първата научна сесия за студенти, докторанти и млади научни работници „Медицински науки“ в Бургаския държавен университет ще се проведе на български и английски език.