На 18.03.2024 г. във Факултета по обществени науки на Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ се състоя работен семинар на тема „Подготовка и реализация на научноизследователски и художественотворчески проекти – проблеми и решения“.

Семинарът се организира от доц. д-р Светлана Желева – заместник ректор по НИПД и Центъра за иновативни образователни технологии към Департамент КПРПС с подкрепата на Ректора на Университет „Проф. д-р Асен Златаров” – гр. Бургас проф. Христо Бозов, дм.

Гости на семинара бяха директорът на Департамент КПРПС доц. д-р Красимира Димитрова и г-жа Ренета Колева – заместник главен счетоводител научноизследователска дейност.

Целта на семинара е да се дадат насоки за подготовката на проектни предложения, да се преодолеят някои проблеми в реализацията и отчитането на финансираните вътрешноуниверситетски научноизследователски и художественотворчески проекти.

В семинара взеха участие над 40 преподаватели от всички основни звена на университета.

Модератор на семинара беше доц. д-р Светлана Желева, която откри работата му. В своето експозе доц. Желева очерта тенденциите и перспективите пред развитието на научно изследователската дейност в университета.

В рамките на три панела на участниците бяха изяснени проблемни моменти в конкурсната процедура за финансиране на проекти по линия на НХТД. Бяха представени предизвикателства, възможни решения и добри практики при подготовката на проектни предложения, както и такива, свързани с финансова обосновка на проектното предложение.

Лектори в отделните панели бяха Ваня Манова – икономист-организатор НИИ, доц. д-р Надежда Калоянова – председател на комисията за финансиране на проекти по линия на НХТД към ФОН и Тихомир Стайков – главен експерт методология и вътрешен контрол.

В проведената дискусия бяха изяснени важни моменти в подготовката и реализацията на вътрешноуниверситетски проекти. В рамките на конструктивен диалог участниците споделиха добри практики и получиха насоки за преодоляване на някои слабости. Семинарът завърши с удовлетворение и увереност, че срещата е допринесла за повишаване качеството на научноизследователската дейност в Университета.