„Голямата награда за наука на БАН“ ще се присъжда на учен от българска научна организация или висше училище. Очакват се номинации на учени, които са с доказани изключителни постижения в областта на науката и са получили международно признание. Такава награда БАН ще връчва всяка година в следните три редуващи се области: природо-математическа, науки за живота, социални и хуманитарни науки.

БАН стартира процедура за 2024 г. и първите номинации се приемат в областта на природо-математическите и инженерни науки.

Предложенията за номинации може да се правят от: научните съвети на научни организации в страната, които имат право да хабилитират учени и да присъждат научни степени; факултетните съвети на ВУ, които имат право да хабилитират учени и да присъждат научни степени; централни ръководства на Съюза на учените в България и Федерацията на научно-технически съюзи; група академици (най-малко четирима души, които са от отделенията на Събранието на академиците и член-кореспондентите, в които попада областта на предложения кандидат).

Номинацията не може да съдържа повече от един номиниран и трябва да съдържа:

  • Кратка научна биография с посочване на организацията, към която работи номинираният;
  • Кратко описание на най-съществени приноси и формулирано въздействие на научните резултати на кандидата за развитието на науката, представени на език, достъпен за широк кръг учени от съответната област;
  • Списък на най-значими научни и/или научно-приложими разработки на номинирания (не повече от 20 бр.).

Препоръчва се документацията да бъде изпратена на хартиен носител и в електронен вид, PDF формат на адреси: Българска академия на науките, София, 1040, ул. „15 ноември“ №1 и Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.. Срок до 8 май 2024 г.

 „Голямата награда за наука на БАН“ ще бъде връчена на 12 октомври 2024 г. по повод 155-ата годишнина на Академията.