В Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ ще се проведе Седмица на отворени врати за безплатни профилактични прегледи за хронични венозни заболявания (разширени вени).

Инициативата е на декана на  Факултета по обществено здраве и здравни грижи проф. д-р Валентин Василев, който е и началник на Клиниката по съдова хирургия в УМБАЛ-Бургас.

Кампанията е насочена към преподавателите и служителите на държавния университет, а прегледите ще се извършват лично от проф. Валентин Василев. При необходимост в консултацията може да включи и доплерово изследване, тъй като висшето училище разполага със собствен ехографски апарат.

Жестът от страна на проф. Василев съвпада с Националната кампания за борба с разширените вени. Целта е ранната диагностика и навременно справяне с проблема, който не е само козметичен, а може да причини сериозен дискомфорт и да доведе до инвалидизация.

От разширени вени страдат 73% от жените и 56% от мъжете, като има рискови професии, предразположени към развитие на хронична венозна болест. Сред тях попадат и преподавателите и всички служители, чието работно време преминава в едно и също положение на тялото. Други причини за поява на разширени вени са напредналата възраст, затлъстяването, заседналият начин на живот, травми и др.

Инициативата ще се проведе за първи път, като амбицията на декана е да се превърне в ежегодна и да постави началото на поредица от профилактична грижа за хората във висшето училище.

Проф. Василев акцентира, че в началото на лятото проблемите с разширени вени се обострят и е важно колегите му да обърнат внимание на здравето си.

Седмицата на отворени врати започва от 19 юни, а записвания за профилактичен преглед могат да се правят при техническия секретар на декана във Факултета по обществено здраве.